Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Над 50 ранени при сблъсъци по време на референдума в Каталуния

Каталуния гласува днес на референдум за независимост от Испания. 49 души, сред тях 11 полицаи, са пострадали в Каталуния при сблъсъци с полицията заради референдума, който е забранен от Мадрид, предава БНР.

Каталунските власти обявиха, че три четвърти от секциите са отворени, въпреки мерките. Регионалният лидер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в безотговорност и полицейско насилие, а от Мадрид отново призоваха да бъде прекратен „фарсът, наречен референдум“.

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон гласува на друго място, след като полицията щурмува секцията, където първоначално трябваше да даде своя вот. Пучдемон обвини испанските власти в употребата на прекомерна сила, след като все пак успя да гласува.

Неоправданото и безотговорно насилие на испанската държава не само не спря каталунците в устрема им да гласуват и да определят свободно бъдещето си, но и хвърли светлина върху всички въпроси, които трябваше да решим днес. Става дума за демокрацията. Палките, гумените куршуми и насилието, използвано от испанската полиция, за да попречи на желаещите да гласуват, показват на външния свят ужасяващ образ на Испания.

Няколко часа преди началото на забранения от Мадрид референдум за независимост на Каталуния, стотици граждани се наредиха на опашки пред училища и други обществени сгради, в които има изборни секции, съобщиха световните агенции.

Каталунци започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.

Властите в Мадрид обявиха допитването за незаконно и са твърдо решени да го осуетят. Полицията затвори голяма част от училищата, предвидени за секции за гласуване. В Каталуния са изпратени допълнително хиляди служители на реда.

По данни на каталунските власти право на глас имат над 5,3 млн. души. Изборният ден започна точно в 9 часа местно време и ще продължи до 20 часа.

Въпреки различните позиции за референдума, Мадрид и Барселона са категорични, че каквото и да става, редът и спокойствието трябва да бъдат запазени.

Изземване на изборни книжа, мерки срещу електронното гласуване и дори арести предприеха испанските власти, за да предотвратят днешния референдум. Успяха да затворят и повечето секции. Въпреки това мнозина са решени да гласуват:

Не се страхувам. Може би съм малко напрегнат вътрешно, но съм сигурен, че ще гласувам. Не е нормално да се боя да изразя политическата си позиция.

Намесата на полицията в Каталуния беше необходима, за да се спре забраненият референдум, заяви представителят на испанското правителство в региона. Енрик Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без пликове. Каталунските власти поискаха оставката на Мильо, който според тях, носи основна вина за държавните репресии и обявиха, че въпреки всичко са отворени близо три четвърти от избирателните секции.

По-рано Карлес Пучдемон упрекна Евросъюза, че негласно е подкрепил Мадрид:

Европейският съюз не казва нищо. Много са смели да говорят за Турция и други части на света, където се нарушават човешките права. Но какво казват, когато на европейски граждани като нас, се ограничават правата. За съжаление нищо.

Пучдемон призова всички каталунци да излязат днес. В Мадрид обаче хиляди изразиха различно мнение за референдума:

Нямат право да правят това. Всички сме испанци. Каталуния е Испания.

Според наблюдатели, на този етап допитването се възприема по-скоро като символичен протест. Скорошно проучване обаче показа, че над 80 процента от каталунците искат законен референдум.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *