Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Румен Радев не подписа указ за назначаване на нов шеф на ВАС

Очаквано, президентът Румен Радев не подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.
„Въпросът е принципен. Днес върнах предложението за кандидатурата на господин Чолаков на новия ВСС, който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото. Имам такова право. Има си съответно законови процедури, които казват детайлно как трябва да бъде извършен този избор“, заяви държавният глава, цитиран от БНР.

Веднага след избора на Чолаков от стария ВСС, той каза, че би било по-демократично изборът да бъде направен от новите съдебни кадровици, които встъпиха в длъжност вчера.

Предстои първо обсъждане в Пленума на ВСС, който има редовно заседание утре и на него трябва да реши как ще процедира. Още вчера стана ясно, че съдебните кадровици нямат единна позиция по въпроса.

Новият представляващ Съвета – Боян Магдалинчев, заяви, че съдебните кадровици трябва просто да прегласуват кандидатурата на избраника на предшествениците им.

Редови съдебни кадровици обаче изразиха обратното мнение – че трябва да има нова процедура, която да започне с нови номинации, изслушване и гласуване. Според тях няма как да формират лично мнение въз основа на една процедура, от която нямат непосредствени впечатления.

За втори път президент се възползва от правото си да върне предложение на Висшия съдебен съвет за избор на един от тримата големи в съдебната система – в случая с Чолаков сегашният шеф на ВАС Георги Колев. Първи това направи през 1999 година Петър Стоянов, който върна решението за избор на Бойко Рашков за главен прокурор.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *