22.07.2024

Шефът на НЗОК поиска 500 милиона лева, надява се на половината

Директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев е поискал увеличение на бюджета с 500 млн. лв. Това отново припомни самият той пред БНТ, като допълни, че е реалистично да се отпусне половината от тази сума.

„Поисках увеличение на бюджета на НЗОК с 500 млн. лева, за да бъде включен и медицинският труд в пътеките по договаряне, каза в предаването. Смятам, че за бюджета догодина ще ни дадат 250 млн. лева повече, а аз искам двойно повече, защото много искам в пътеките по договаряне да бъде включен и медицинският труд. Сега им се заплаща на брой минали болни по клинична пътека. Затова лекарите търсят болни и всеки пациент е една самоходна клинична пътека – трябва да се прекъсне това“, обясни проф. Плочев.

По отношение на въвеждането на електронната здравна карта той каза, че въвеждането ѝ е ключово за подобряването на качеството на здравната услуга.

„Електронната здравна карта ще ми дава възможност без пациентът да ми носи никаква документация да имам пълна информация за него и да започна правилното лечение или да го насоча към друго отделение“, обясни той.
В момента се работи по създаването на такава карта – на Надзорния съвет днес ще бъдат гласувани средства за закупуване за тази цел техника, допълни проф. Плочев и каза, че програмата е разработена в електронен вид.

„Нашата амбиция е в рамките на нашето европейско председателство – до юни месец – да имаме електронна здравна карта и да започнем да ги раздаваме на българските граждани. Като до тогава трябва много добре да се обясни какво представлява тя, защото това ще посрещне съпротива“, подчерта проф. Плочев.

По думите му чрез електронната здравна карта ще може да се контролират фалшивите диагнози, лекарства и престои в болници.

По въпроса с медицинските изделия, които пациентите се налага да доплащат в огромен размер от собствения си джоб, проф. Плочев заяви, че със сегашния бюджет не може да се направи особено много по въпроса, като допълни, че България е на второ място в света по доплащане на болничната помощ.

„Ние купуваме медицински дейности, но не можем да разделим лекарствата и изделията. Някои изделия са толкова скъпи, че надвишават цената на пътеката в пъти. Законът казва, че всеки има право на достъп до здравеопазване, но никой не е казал, че всеки има достъп до най-скъпото здравеопазване“, обясни шефът на Здравната каса.

Проф. Плочев допълни, че скъпите медицински изделия не може да се доплащат изцяло от държавата, затова е редно да се въведе система за здравна застраховка и за закупуване на допълнителен пакет здравни услуги. Според него държавата трябва да задължава застрахователите в случай на инцидент да изплащат дължимото на пострадалия още в същия ден, а не месеци след това, когато вече пациентът е платил от собствения си джоб.

Проф. Плочев подчерта, че е важно да се направи така, че лекарите да посрещат пациентите си „усмихнато и компетентно“, което според него ще намали и случаите на агресия срещу медицинските лица. Според него е важно здравната система да се прекрои така, че да заработи в интерес на пациента и той да не бъде прехвърлян от едно болнично заведение в друго.

Според директора на НЗОК, самото разположение на сградата и структурата на Касата е неподходящо, което затруднява работата ѝ, но допълни, че и този въпрос ще се реши. Той допълни, че трябва да се спре практиката да се плаща на болничните заведения на брой пациент, заради което често на пациента се гледа като на „ходеща клинична пътека“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *