Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

До 7000 лв. глоба за манипулиран километраж

Глоба от 2000 до 7000 лева за манипулиране на показателите на автомобилен километраж предвиждат нови промени в Закона за движение пътищата.
Те бяха внесени в парламента от ГЕРБ. Измененията предвиждат при всеки годишен технически преглед на превозно средства изминатите километри да бъдат записвани.

Санкции ще има и за председател на комисия, извършваща автомобилни прегледи, който не запише показателите изрядно.

Други промени в законопроекта са свързани с европейска директива, която посочва три вида техническа неизправност – незначителна, значителна и опасна. Тя предвижда различни наказания и санкции за управление на автомобила според тази класификация.

Директивата предвижда и нови условия как се укрепват превозваните товари. Ако шофьор управлява автомобил с неукрепен товар, който има незначителна неизправност, глобата ще е 500 лева, а ако е опасна – в троен размер – 1500 лева.

Предвидени са и промени в реда и извършване на техническите прегледи, както и по-строг надзор над лицата, които ги провеждат – това ще трябва да става „безпристрастно, обективно и с високо качество“.

Законът за движение по пътищата е променян 5 пъти от началото на 2017 г. досега. Това е шестият поред проект за ремонт на нормативния акт само в действащия 44-и парламент, който работи едва от 6 месеца, припомня „Клуб Z“.

Преди дни влезе в сила нов ред за проверка на водачите за опиати и алкохол, които предвиждат шофьорът сам да плаща разходите за изследване на кръвна проба.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *