Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Спорт Спортове

България и Италия представиха организацията на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе част
от събитието в Рим

България и Италия стартираха обратното броене до Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. (10 – 30 септември) със събитие в Рим. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в пресконференцията за представяне на организационния комитет, схемата и градовете домакини на Световното първенство по волейбол за мъже, което ще се проведе в двете държави. В представянето, което сложи началото на публичните събития около предстоящия шампионат участваха и италианският министър на спорта Лука Лоти, вторият изпълнителен вицепрезидент на Световната волейболна федерация (FIVB) Александър Боричич и президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго.
IMG_7988
Представени бяха градовете домакини на първенството – Рим, Милано, Флоренция, Торино, Болоня и Бари, София, Варна и Русе, като от българска страна участваха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът на Русе Иван Григоров. От страна на волейболните федерации участваха президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров и вицепрезидентът Любомир Ганев, президентът на Италианската волейболна федерация Пиетро Бруно Катанео и представители на италианския организационен комитет на първенството.
„Световното първенство по волейбол за мъже, на което България ще бъде домакин през 2018 г. съвместно с Италия, е най-големият спортен форум, който страната ни ще приеме“, каза по време на представянето министър Красен Кралев. Той припомни, че България е била домакин на Световно първенство по волейбол през далечната 1970 г., но сега събитието е от много по-голям мащаб и към него има по-голям интерес.
Министърът подчерта, че освен рекламата, която страната ни ще получи в цял свят, Световното първенство по волейбол ще има и голям социален ефект.
„Очакваме да се увеличи броят на децата и младежите, които искат да тренират волейбол. Забелязахме това след провеждането на Европейското първенство през 2015 г., отново съвместно между България и Италия. Тогава се увеличиха децата, които искат да тренират волейбол, създадоха се нови школи. По данни на Българската федерация по волейбол през състезателната 2014/2015 г. преди провеждането на Европейското първенство в страната ни е имало 7032 картотекирани състезатели по волейбол, а през следващата година те са 8943-ма. През 2016/2017 г. те са 9361. Увеличението е с над 30%, а основната цел на правителството ни е да увеличим броя на хората, които се занимават със спорт“, каза министър Кралев.

Той благодари на своя колега Лука Лоти и на Италианската волейболна федерация за партньорството и изрази увереност, че организацията отново ще бъде на високо ниво.
„Italia, grazie per la collaborazione”, завърши на италиански министър Кралев.
Италианският спортен министър Лука Лоти благодари на министър Кралев, българската и италианската волейболни федерации, за добрата им работа като отбор за спечелването на домакинството на Световното първенство.
Вицепрезидентът на FIVB Александър Боричич поздрави страната ни за домакинството и наблегна на факта, че с организацията на шампионата и българската, и италианската федерация инвестират в новото поколение и в бъдещето на волейбола.
„Министър Кралев каза нещо много хубаво – че волейболът е приятелство. Аз бих добавил и страст“, заяви президентът на Италианската волейболна федерация Пиетро Бруно Катанео.

„С промените, които се извършват в правилата на волейбола, той стана много по-атрактивен спорт. Задачата пред Италия и България е да организираме спектакъл с голяма стойност“, добави той.
Схемата на първенството беше представена от изпълнителния директор на Организационния комитет на първенството Ренато Арена. 24-те класирали се отбора ще бъдат разделени в 4 групи по 6 отбора. В първата фаза във всяка от групите ще се изиграят по 15 мача, като две от групите ще играят мачовете си в България, а другите две в Италия. Във втората фаза групите ще бъдат 4 с по 4 отбора, а във всяка група ще се изиграят по 6 мача. Отново две от групите ще играят мачовете си в България, а другите две в Италия. Третата фаза, полуфиналите и финалът ще се играят в Торино, като в третата фаза ще има 6 мача в 2 групи с по 3 отбора. Общо ще бъдат изиграни 94 мача. В България мачовете ще се играят в София, Варна и Русе, а в Италия в Торино, Рим, Болоня, Бари, Флоренция и Милано.
IMG_7897
Инж. Данчо Лазаров уточни, че мачовете от първа фаза в България ще се играят във Варна и Русе, а от втора в София и Варна. Жребият на първенството ще бъде теглен на 30 ноември във Флоренция.
Бляскавото събитие по представянето на Световното първенство по волейбол за мъже се състоя в една от най-големите забележителности на Рим – Palazzo Poli, а водещи бяха известната спортна журналистка Симона Роланди от Rai Sport и бившият заместник-директор на Sky Sport Лоренцо Далари. Министър Кралев и неговият колега Лука Лоти получиха лицензирани плакети на Световното първенство, а всеки от градовете домакини получи плакет със символа си.
Българската федерация по волейбол планира да представи организацията от българска страна на подобно събитие в София през следващия месец.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *