Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Мей се бори за политическото си оцеляване

Тереза Мей се бори за политическото си оцеляване, след като бивши министри от Консервативната партия се присъединиха към заговор за отстраняването й от поста.
Някои медии твърдят, че може би още днес делегация от 30 депутати ще посети премиера Тереза Мей на “Даунинг стрийт“ 10, за да поиска тя да се оттегли от поста до края на годината, предаде БНР.

Видни фигури от Консервативната партия публично обявиха подкрепата си за премиера след нейната реч на конгреса на партията. В партийните кулоари обаче се чуват все повече гласове, че е по-добре Тереза Мей да се оттегли от поста колкото се може по-скоро.

Като една от причините се посочват слабите резултати на предсрочните избори през юни, на които консерваторите загубиха своето мнозинство.

Източник, пожелал анонимност, е цитиран от медиите да казва, че вече е ясно, че Тереза Мей не е човекът, който ще води торите на следващите избори.

Вестник „Ивнинг стандарт“ твърди, че петима бивши министри участват в заговора за сваляне на премиера.

Журналистка от „Скай нюз“ дори заяви, позовавайки се на разговор с депутат, че има вероятност срещата да стане още днес.

В своята реч на 4 октомври Мей се извини на своите съпартийци за лошия резултат на предсрочните избори.

Премиерът заяви, че „е изключително в наш интерес преговорите да успеят“ и да доведат до нови отношения между Великобритания и ЕС.

Мей каза, че правителството ще похарчи допълнително два милиарда британски лири (2,7 милиарда долара) за достъпни жилища и за поправяне на съсипания според нея жилищен пазар.

Тя добави, че ще наложи таван на цените на енергията във Великобритания.

По думите на Мей нейната партия трябва да се бори за „консервативен дневен ред от основното течение“.
„Това е консерватизмът, в който вярвам, консерватизъм на честността, справедливостта и предоставянето на възможности за всички, консерватизъм, който поддържа британската мечта жива за ново поколение“, каза премиерът.

При произнасянето на речта Мей на няколко пъти се закашля и загуби гласа си и трябваше да пие вода и да вземе бонбон против кашлица.

61-годишната Мей беше бурно аплодирана след речта, продължила един час. В нея тя включи и лични нотки, като каза, че няма нищо против да я наричат „Ледената дама“ и че изпитва огромна тъга от това, че няма деца.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *