Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Нови клубове и членове се присъединиха към Алумни асоциацията при Стопанска академия

Нови алумни клубове и членове на вече създадени клубове се присъединиха към Асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” по време на проведени другарски срещи на различни випуски и специалности. В родната Алма матер, бившите възпитаници по традиция бяха посрещани от представители на академичното ръководство, ръководители на катедри, представители на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. За всички гости бе осигурена възможността да се облекат в академични тоги, да посетят академичния музей и да запечатат вълнуващите мигове в снимки на емблематични за Стопанска академия места.
IMG_1801

Към създадената през 2010 г. Алумни асоциацията при свищовското висше училище, вече има учредени над 60 клуба с хиляди членове. Сред основните цели, които си поставят бившите възпитаници са подпомагане на академичния живот и ползотворно партньорство със Стопанска академия, споделяне на ценен професионален опит със студентите на висшето училище от настоящото и от бъдещите поколения, както и ежегодни срещи между членовете на Асоциацията.
По-голямата част от другарските срещи са регулярни и се провеждат на 5 години. Има възпитаници, които се срещат всяка година, но има и такива, които се срещат за първи път след повече от десетилетия. Последната другарска среща, проведена в Стопанска академия, бе на специалност „Счетоводство и контрол” от випуск 1996 г., които се срещнаха за първи път 22 години след завършването. Гостите бяха приветствани от зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации, доц. д-р Николай Нинов и от ръководителя на катедра „Счетоводна отчетност”, проф. д-р Атанас Атанасов. На основание Правилника за дейността на СА „Д. А. Ценов” и Правилника за Асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия, се проведе събрание за учредяване на клуб на възпитаниците, председателствано от гл. ас. д-р Божидар Божилов – преподавател към катедра „Счетоводна отчетност”. След направените разисквания и вяно гласуване, събранието взе решение новоучреденият клуб да носи името „20/2 – СК – 96”, а за негов председател бе избрана Добромира Мусева. След срещата тя сподели, че всички присъстващи са били много приятно изненадани и силно впечатлени от гостоприемството, отделеното време в почивен ден и обърнатото им внимание от страна на присъствалите представители на Стопанска академия. Председателят на новоучредения клуб изрази огромна благодарност от името на всички нейни колеги за перфектната организация от страна на домакините.
IMG_1805
Проведените през летните месеци другарски срещи дадоха възможност на стотици бивши възпитаници да се срещнат отново в любимата Алма матер, да си припомнят студентските години, да поговорят с любимите си преподаватели и с приятели от близкото или далечно минало. 20 години от дипломирането си отбелязаха випуск 1997 г. на спец. „Аграрна икономика” и спец. „Застраховане и социално дело”. 30 по-късно се срещнаха възпитаници от специалностите „Финанси”, ОПУП и „Счетоводство и контрол”. Другарска среща проведоха и завършили през 1969 г. специалностите „Счетоводство”, „Финанси”, „Застрахователно и социално дело”. Към вече създадени алумни клубове се присъединиха дипломирали се през настоящата 2017 година от специалностите „Стопански и финансов контрол”, „Икономика на туризма”, „Индустриален бизнес и предприемачество”, дипломанти от специалности към катедра „Мениджмънт”.
IMG_1804
По време на срещите, бившите възпитаници коментират и показват, че се вълнуват от настоящето и бъдещето на Стопанска академия, и милеят за родната Алма матер. С добрата си кариерна реализация те продължават да изграждат и поддържат имиджа на свищовското висше училище, което за своите почти 81 години има над 140 000 възпитаници. Голяма част от членовете на Алумни асоциацията изявяват желание да участват в различни прояви от академичния живот, ангажират се да бъдат лектори пред настоящи студенти или техни ментори по време на практики.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *