Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Милиони хора излизат на стачка във Франция

Във Франция за днес е обявена национална стачка на работещите в държавния сектор срещу подготвените от правителството промени, които ще засегнат условията на труд и изплащане на болничните. Очаква се да се включат милиони, защото, за пръв път за последните десет години, всичките девет синдиката са заедно, предава БНР.

Само в Париж 70 училища ще останат затворени. Съкратени са 30% от полетите за деня на парижките летища „Роаси“, „Орли“, „Бове“ и най-големите френски градове. Стачкуват болничният сектор, пощите, съобщенията, библиотеките, общинските служби, полицаите. В страната са обявени 130 митинга.

Главният мотив за стачката е съкращаването на 120 000 поста в държавния сектор до края на мандата на президента Еманюел Макрон. Макрон, чиято популярност рязко спадна от избирането му през май, често е критикуван заради последните си непопулярни мерки – отмяна на данък богатство, намаляване на помощите за жилище, някои увеличени осигуровки, както и за неделикатни реплики към опонентите на реформата му.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *