Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

САЩ дават награда за залавянето на лидери на Хизбула

САЩ предложиха награда за информация, която да помогне за залавянето на двама ръководители на ливанската шиитска групировка Хизбула, подкрепяна от Иран.
Държавният департамент обяви, че Вашингтон ще плати до 7 милиона долара за информация, водеща до локализирането, арестуването или осъждането, в която и да е страна, на Талал Хамия, шеф на операциите на Хизбула в чужбина.

5 милиона долара ще бъдат дадени за главата на Фуад Шукр, висш военен командир на силите на групировката в Южен Ливан. Според Държавния департамент Шукр е изиграл „ключова роля в неотдавнашните военни операции на Хизбула в Сирия“, както и при нападението срещу казармата на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 г., при която загинаха 200 души.

Тези награди са поредната стъпка към увеличаване на натиска върху двамата ръководители и тяхната организация Хизбула, обявена от САЩ за терористична преди 20 години, заяви пред журналисти координаторът за контратероризма в Държавния департамент Нейтан Сейлс.

Той призова съюзниците на САЩ също да обявят организацията за терористична и да не правят „погрешното разграничаване“ между политическо и военно крило. „Хизбула е терористична организация от А до Я“, увери Сейлс, цитиран от Франс прес и БТА.

Съединените щати обявиха Хизбула за терористична група преди 20 години.

Европейският съюз е включил само военното крило на групировката в списъка си на „терористични организации“, отбелязва агенцията. Политическото крило на Хизбула участва в ливанското правителство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *