Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Предлагат шофьорите, които не спират на знак „Стоп”, да губят книжките си

Шофьорите, които не спрат на знак „Стоп“ да остават без книжка и да си я връщат след издържан психотест. Отделно от това нарушителите ще губят и 13 контролни точки от талона си. Това е едно от предложенията, обсъдени на последното заседание на Консултативната комисия по проблемите на безопасността на движението. Другото предложенията гласи, че глобата за шофьора ще се увеличава за всеки допълнителен пътник, който вози в колата. Максимално позволената скорост в населените места пък може да спадне до 30 км в час.

Предложението все още не се е превърнало в законопроект, а с него се цели предизвикване на обществена дискусия, коментира за Дарик секретарят на Консултативната комисия по проблемите не безопасността на движението – Алекси Кесяков: „Целта е да направим една широка дискусия, защото сега ще ревем за книжката за този, който не спира на „Стоп“, а няма да ревем за тези, които убиха жените си, защото не спряха на „Стоп“, обясни Кесяков.

Друго от предложенията е глобата за шофьора да се увеличава за всеки допълнителен пътник, който превозва, като заложеният минимум да е 50 лева. Така например при трима други пътници в колата водачът може да получи минимум 150 лева увеличение. Според Алекси Кесяков предложението отново цели да заостри вниманието на шофьорите, които превозват свои близки.

Други обсъждани предложения са максималната позволена скорост в населените места да спадне до 30 км. ч. Предлага се и шофьорите, които навлизат в насрещното платно и причиняват катастрофа също да оставт без книжка и да си я получават след наново изкарани шофьорски курсове и издържан изпит. Същото предложение се отнася и за шофьорите, които излизат от пътя и самокатастрофират.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *