Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Mасово се продават и рекламират цигари край училища

Тютюневи изделия се продават и рекламират край повечето училища в София, показва проучване на коалиция „За живот без тютюнев дим“.
Изследването стига до извода, че редовни пушачи са над 28% от подрастващите. Цялостните резултати от проучването бъдат представени по-късно днес, съобщи БНР.

В над 96% от училищните райони се продават и рекламират тютюневи изделия. 20% от децата палят цигара за пръв път на 10 години.

Преди година Националният център по обществено здраве обяви, че България е на първо място в Европа по употреба на цигари сред 16-годишните ученици. В същото време Европейският център по наркомании отчете, че на Стария континент се наблюдава спад в употребата на алкохол и цигари сред тийнейджърите.

По тогавашните данни 88 на сто от 16-годишните твърдят, че имат лесен достъп до алкохол, а 76% от тях – лесно се снабдяват и с цигари. 33% от тях всекидневно пушат.

Коалицията „За живот без тютюнев дим“ ще представи актуална информация, но според изследването на Европейският център по наркомании от 2016 г. България е и сред малкото държави, в които не момчетата, а момичетата пушат повече.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *