Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

Полицаят взел рушвета от ало-измамниците пред районното, където работи

Точно пред сградата на Трето РУ в Пловдив, където работи, полицаят Стоян Павлов-Палата, получил рушвета от ало измамниците Димитър Рангелов и Калин Димитров. Това станало в 17.31 ч. на 4 октомври, оповести прокурорът Борис Мендев в съдебната зала.

Преди това униформеният имал три срещи с мошениците. Първата била на автомивка в края на града, а другите две – пред сградата на районното. Рушветът от 300 лева бил пъхнат в цигарена кутия. Парите били набавени от поредна телефонна измама в размер на 1300 лева. Това е заснето от камерите, допълни Мендев.

„От кадъра се вижда точното движение на Калин Димитров, който подава кутията на обвиняемия“, допълни прокурорът, цитиран от „24 часа“. По думите му срещу полицая имало и други сигнали, които в момента се проверяват.

„Касае се за тежко умишлено престъпление. Служителят на реда не е предприел действия срещу извършителите, а е злоупотребил със служебното си положение. Бил е запознат с целия механизъм на измамата и не е направил нищо“, поясни Мендев.

Връзката с шефа на Трето РУ Стоян Павлов поддържал Димитър Рангелов. „Аз през цялото време държах в течение Стоян какво правим с парите“, твърди измамникът при разпитите.

Друг полицай – Красен Косев, който е работил по въпросната измама, е обяснил как са разкрили участието на Павлов в нея. Мошениците наричали зам.-началникът на Трето управление „шефе“. Имало есемес, с който Рангелов праща на Димитров съобщение до служителя на реда. „Откъде те имат телефона на полицая“, попита прокурорът.

„Не съм участвал в измами. Тези деяния не съм ги извършил. Искам да ме освободите от ареста“, заяви пред съда задържаният Стоян Павлов. Адвокатът му Красимир Елдъров заяви, че той е омаскарен. „Нито пари са иззети, нито са снимани. Тези свидетели, срещу които се води досъдебно производство по друго дело, утре могат да кажат, че са му дали 5000 лева“, изтъкна защитникът.

Според него на обществото се внушавало, че полицаят и телефонните измамници вървят ръка за ръка. И че униформените вършели едва ли не престъпления пред вратите, където работят. Според Елдъров Калин Димитров се срещнал с Павлов, за да търси съвет от него във връзка с пусната обява за продажба на лека кола. „Нелепо обвинение, не почива на никакви факти и доказателства“, пледира адвокатът.

Прокуратурата иска постоянен арест, тъй като имало реална опасност обвиняемият да се укрие.

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Стоян Павлов. Съдът намери, че от събраните до момента доказателства може да се направи извод за наличие на обосновано предположение за извършване на престъплението, в което е обвинен Стоян П. Налице са показания на двама свидетели, както и техническа експертиза на снимков материал, категорично уличаващи дейността на Стоян П.

Според съдебния състав няма опасност Стоян П. да се укрие, но съществува реална опасност да извърши престъпление с оглед характера и тежестта на престъпното деяние, в което е обвинен, и възможността да въздейства неправомерно върху свидетели и най-вече върху обявен за общодържавно издирване свидетел.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *