Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Северна Корея подготвя ново ракетно изпитание

Има причина да се вярва, че Северна Корея се готви да изстреля балистична ракета преди предстоящото съвместното военноморско обучение на САЩ и Южна Корея идната седмица, съобщава ежедневникът „Донга Илбо“, позовавайки се на правителствени източници.

Според предоставените от тях сателитни снимки няколко ракетни стартови съоръжения са били преместени до Пхенян и провинция Северен Пьонан и вече са заредени с балистични ракети. Има опасение, че това са ракети, способни да достигнат американската територия, цитира БГНЕС.

Става дума или за междуконтиненталната балистична ракета „Хуасон-14“, чийто обхват може да достигне Аляска, или за „Хуасон-12“, с която Пхенян заплашваше да удари остров Гуам през август.

По тревожната вероятност е Севера да реши да се подготвя за изпитание на най-новия модел ракети „Хуасон-13“, които според данните на специалистите, могат да достигнат западното крайбрежие на САЩ.

Говорителят на южнокорейското министерство на отбраната отказа да коментира публикацията, като заяви, че „Няма да бъдат коментирани никакви въпроси, засягащи военното разузнаване“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *