21.07.2024

За 3 години над 30 000 граждани на ЕС са станали жертва на трафик

Все по-често интернетът се използва като механизъм за зарибяване на жертвите на трафик на хора. Това посочи в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

„Трафикантите добре знаят как да се възползват от глобалната мрежа и във всички други фази на трафика по отношение на контролиране на жертвите, наблюдение на техните действия, по отношение на изнудване на жертвите с материали, които са качени в интернет, и по отношение на завръщането на приходите, които се генерират от техния труд и експлоатация. Решихме, че тази година трябва да обърнем внимание на ролята на интернет в процеса на въвличане в трафика на хора и всъщност да обърнем внимание на неговия потенциал по линия на превенция“, коментира Димитрова.

Евростат сочи, че само за три години между 2010-а и 2012-а около 30 000 граждани са станали жертва на трафик на територията на ЕС, допълни още тя.

„Ние само от началото на годината сме получили 76 сигнала за потенциални жертви на трафик, които касаят 109 лица, но това са само регистрираните случаи. Другите данни са в ход на съдебното и досъдебното производство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *