Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Мая Манолова: Парламентът даде глътка въздухт на длъжниците

Депутатите вчера направиха изключително важни стъпки към ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители и дадоха „глътка въздух“ на длъжниците, особено на малките длъжници, като намалиха значително таксите, които се събират в съдебното изпълнение. Това обясни в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ омбудсманът Мая Манолова във връзка с промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които ще бъдат окончетелно приети от парламента днес.

„С промените, които бяха направени вчера в пленарна зала, преди това предложени от правна комисия, вече български граждани няма да могат да бъдат съдени, без да знаят, т.е. предприети са такива промени в призоваването, че да няма осъден българин, който да не е разбрал, че срещу него се води дело за дълг. Написаха се и се приеха ясни разпоредби, че след като бъде уведомен, че срещу него се води дело гражданинът да види по описан в молбата и решението начин как може да плати, така че да не стигне изобщо до частно съдебно изпълнение. Бяха намалени и таксите, които особено за най-малките дългове бяха особено несправедливи, така че три от шестте искания, които формулирах на база жалби на гражданите и отправих към Народното събрание, вчера бяха приети. Това е наистина една изключително голяма крачка напред към ограничаване на свръх правомощията и преустановяване на безобразията от частните съдебни изпълнители“, коментира омбудсманът.

България е заплашена от санкция от Европейската правна институция по отношение на частните съдебни изпълнители, добави Манолова.

„Случаите, за които Словения беше осъдена в Европейския съд, са доста широко разпространена практика в България и те са свързани с това, че могат да се продават скъпи имоти, единствени жилища на длъжниците, за малки задължения, т.е. има несъизмеримост между дълга, който събира частният съдебен изпълнител и продаденото имущество. Тъй като длъжниците наскоро не можеха да оспорват оценките на недвижимите имоти, те се продаваха за жълти стотинки. Така за малък дълг и за продадено под пазарната му стойност жилище Словения е осъдена на близо 85 000 евро“.

реклама

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *