Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Тереза Мей: Европейците ще могат да останат след Брекзит

Тереза Мей ще обещае на трите милиона граждани на ЕС, пребиваващи на Острова, възможно най-добрите условия след Брекзит.
Това британският премиер ще направи в реч днес пред заседанието на Европейския съвет, предадоха осведомителните агенции.

Според предварително разпространения текст на речта Тереза Мей ще каже: „Гражданите на ЕС, които устроиха живота си в Обединеното кралство имат голям принос за нашата страна. И ние искаме те и техните семейства да останат. Не мога да бъда по-ясна: гражданите на ЕС, живеещи законно в Обединеното кралство днес, ще могат да останат“.

Мей ще обещае още, че е назначила група от компютърни, технически и правни експерти, която да гарантира, че процесът ще протече гладко.

Премиерът ще изрази увереност, че преговорите с Брюксел по правата на гражданите ще са водят „гъвкаво и творчески“ от двете страни, така че дискусиите да приключат успешно „през следващите седмици“.

Предлагайки отстъпки, Мей ще заяви, че заселилите се във Великобритания граждани на ЕС вече няма да са длъжни да разполагат с пълна здравна осигуровка (Comprehensive Sickness Insurance), каквато трябва да имат понастоящем според правилата на ЕС.

Преговарящи по Брекзит от страната на ЕС изразяваха досега безпокойство от несъгласието на Лондон европейските граждани да могат търсят правата си в Съда на ЕС, ако британските съдилища не им ги признават.

На срещата днес не се очаква да бъде отчетен напредък в преговорите за Брекзит, както вчера съобщи и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Миграция, общ дигитален пазар, сигурност и отбрана, външни отношения, бъдещето на Европа – това са част от темите, които ще се обсъждат на Европейския съвет днес и утре в Брюксел. Един от акцентите ще бъде поставен върху гарантирането на пълния контрол на външните граници на Европейския съюз.

Ще бъдат обсъдени също така отношенията ЕС-Турция, Иран, Северна Корея.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *