Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Спорт

Българските спортисти преминават ехокардиографски изследвания с новозакупена модерна апаратура

Българските спортисти вече имат възможност да използват новозакупената от Министерството на младежта и спорта модерна ултразвукова апаратура за ехокардиографски изследвания в „Специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина проф. д-р Димитър Шойлев“.
DSC_2755
С нея безплатно вече бяха направени изследвания на сърцето и опорно-двигателния апарат на националните отбори по художествена гимнастика и биатлон, като предстои да ги преминат националните състезатели от всички спортове и участниците в Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.
Паралелно състезателите минават и функционални изследвания в лабораторията на Дирекция „Координация и контрол на спортната подготовка“ към ММС.
„Благодарение на министър Красен Кралев и ММС вече разполагаме с една модерна апаратура, която е изключително важна, за да сме в крак с най-новите изисквания за диагностиране на сърдечни проблеми при спортистите“, заяви изпълнителният директор на „СБАЛТОСМ – проф. д-р Димитър Шойлев“ д-р Георги Дамянов.
Световните тенденции вече са по време на прегледите на спортистите да се прави освен електрокардиограма и ехокардиографско изследване, което е с най-високи диагностични възможности за откриване на заболявания, водещи до внезапна сърдечна смърт. Такива се правят например в Италия, където спортната кардиология е най-силно развита и са задължителни за турнирите под егидата на ФИФА и УЕФА.
Настоящата Наредба за задължителните профилактични прегледи при спортистите не изисква преминаването през ехокардиографско изследване. В новия Закон за физическото възпитание и спорта обаче е предвидено изготвянето на нова наредба, с която това ще стане задължително

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *