Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Каталунският парламент обяви независимост от Испания

Регионалният парламент на Каталуния гласува резолюция за обявяването на независимост от Испания.

Това стана след тайно гласуване, след като по-рано днес предлрожението бе внесено по-рано днес от управляващите партиите. Каталунският лидер Карлес Пучдемон получи нужните 68 гласа „За“ от 135-членната камара. Общият брой на гласувалите „за“ отцепване от Испания бяха 70, 10 бяха против, а двама се въздържаха. Преди гласуването за независимост опозиционните каталунски депутати напуснаха парламентарната зала.

Резолюцията има за цел „създаването на каталунска република като независима, суверенна, демократична и социална държава“. На практика това означава и провъзгласяване на независимост на Каталуния. Според резолюцията започва процес на изготвяне на конституция и свикването на избори в областта, вече като независима република.

Испанският премиер Мариано Рахой призова за спокойствие и заяви, че върховенството на закона ще бъде възстановено в Каталуния. Той свика извънредно заседание на правителството, което е насрочено за 19 часа местно време (20:00 българско).

По-рано днес Рахой говори пред Сената в Мадрид преди да бъде решено дали ще бъде активиран член 155 от Конституцията на Испания, според който могат да се изземат функциите на автономните власти в Каталуния и да се наложи директно управление от правителството в Мадрид, „докато бъде възстановена законността“ в областта, след което да бъде върната нейната автономия. Премиерът хвърли отговорността върху Пучдемон и призова за незабавно негово отстраняване.

Самият Сенат заседава 6 часа и в крайна сметка излезе с решение минути след провъзгласената независимост от каталунския парламент. С 214 гласа „за“, 47 „против“ и 1 „въздържал се“ Горната камара на испанския парламент прие активирането на член 155.

Първите мерки, набелязани от правителството, които бяха подложени на гласуване са: отстраняването на премиера на областта (Карлес Пучдемон) и неговото правителство, въвеждане на ограничения в правомощията на каталунския парламент, намеса в местните служби на областта, като местната полиция, и свикването на избори, които да бъдат насрочени за след 6 месеца.

Бившият премиер на Баската автономна област поздрави „Каталунската република“, пише EL Pais. Хуан Хосе Ибарехте, който е бивш премиер на Баската област поздрави каталунските граждани за обявяването на независимост.

„Уважение, привързаност и признание за Каталунската република“, написа той в Twitter.

Друг испански регион, в която има силно сепаратистко движение е именно Баската автономна област. В продължение на десетилетия в Баската автономна област действа терористичната крайнолява организация ЕТА, която се бори за независимост на региона.

България също излезе с официална позиция, че зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави-членки. Едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *