Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Сталин срещу Шостакович

За първи път на българска сцена, със струнен симфоничен оркестър

По случай Стогодишнината от Октомврийската революция, на сцената на Сити Марк Арт Център ще се представи концерт – спектакъл, който ще представи по един не толкова познат начин част от творчеството на най-известният по онова време композитор Дмитрий Шостакович.

Концерт на такава тематика, изпълнен със струнен оркестър ще се представи за първи път на сцена в България. Организаторите – г-н Виктор Раковски и адв. Йосиф Герон имат за цел да върнат лентата на живота към последните 100 години и чрез музикалното и сценично изкуство да напомнят за един период – такъв каквото е. За едни – щастливо носталгичен, за други – символ на злото, за трети – отдавна забравен или просто част от историята. ВСОР – наречена така по онова време, е въпреки всичко период, кардинално променил историята и който продължава да вълнува хората по различен начин и днес.
Без да дава отговори, концерта ще представи музиката на Шостакович, такава каквато е била, но все пак и със средствата на модерните визуално-сценични изкуства. По време на концерта публиката ще се наслади на изпълненията на Валс №2, Антиформалистический раек , Романс от филма „Стършел“, Песня о встречном, както и други. Освен 22 човека струнен оркестър, на сцената ще има и солисти – сопран, бас, бас-баритон, както и хор, който ще подсили по невероятен начин изпълненията на Шостакович.

Музиката на великият композитор винаги е предизвиквала разнозвучни реакции. Някои от критиците му отбелязват „експресионистичните изкривени очертания“ и „привкус на недопустима вулгарност“ в творбите му. Други очертават несъмнената автобиографичност на творчеството му в деликатен паралел с преживяното в сталинските времена и сложните му отношения със властта. Несъмнено темите, които вълнуват композитора през целият му живот са: личност и власт, свобода и терор.

Оркестърът на СЮБ, под ръководството на маестро В. Байчев е подготвил множество изненади за своята публика, които ще бъдат показани за първи път в страната. Особено впечатляващ и нестандартен финал на концерта ще имат възможността да видят зрителите на 7ми ноември от 19.00 часа, споделят от ПРофайл. Билети могат да се закупят както на касата на театъра, така и онлайн на www.ticketsbg.com

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *