18.07.2024

Кървав атентат в Сомалия взе поне 25 жертви

Най-малко 25 души са загинали, а други 30 ранени при пореден кървав атентат в Сомалия.

Това стана при атака на хотел в столицата Могадишу. След последвала атака на властите спасени бяха над 30 души, намирали се във вътрешността на хотела при началото на обсадата, предава „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

Отговорност за нападението пое ислямистката групировка „Аш Шабаб“.

Нападението започна с експлозията на камион – бомба, управляван от атентатор – самоубиец. Мишената беше хотел „Насахаблод 2″, намиращ се на около 600 метра от президентския дворец, а след това въоръжени бойци нахлуха в сградата, съобщи полицията.

Няколко минути по-късно една кола бомба избухна в близост до бившата сграда на парламента.
Майор Мухамед Хюсеин от полицията каза пред „Ройтерс“, че са убити седем души, включително войници и цивилни. Престрелката все още бушуваше в хотела и майор Хюсеин каза, че вероятно ще се повиши и броят на убитите.

От болниците заявиха, че ранените са най-малко 20 души.

Свидетел на „Ройтерс“ съобщи за над дузина разбити коли и кръвопролития пред хотела. В близост се чуваше спорадична стрелба.

Ислямистката групировка, която е свързана с „Ал Кайда“ – „Аш Шабаб“, е отговорна за десетките подобни атаки в продължителната гражданска война в Сомалия. Тя пое отговорност за двете последни нападения.
Бомбите в Могадишу преди две седмици убиха най-малко 358 души. Това бяха най-кървавите атентати в историята на страната. Те предизвикаха национално възмущение. „Аш Шабаб“ бе заподозряна, но не пое отговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *