25.07.2024

коло 20 общински болници в страната са в тежко финансово състояние и може да фалират. Това предупреждават от Националното им сдружение, предава БНТ. Заради недофинансираните клинични пътеки, лечебните заведения трупат дългове, а заплатите на персонала са намалени. От Националното сдружение на общините и Лекарския съюз искат държавата да вземе мерки за решаване на проблема.

По данни за Министерството на здравеопазването общинските болници в страната са 121. Натрупаните в от тях дългове към края на миналия месец са над 100 милиона лева.

Болницата във Велики Преслав дължи над 140 000 лева на доставчици, общината и за заплати и осигуровки на служителите си. Причината за финансовите проблеми разходите за лечение на пациентите и заплатите на персонала са се увеличили, а цените на клиничните пътеки не са променяни от 10 години.

„Ако не се вземат спешни мерки да бъдат променени тези условия на работа, болницата няма как да съществува, не само болницата във Велики Преслав. Условията, при които се работи, са сбъркани“, коментира д-р Иван Димитров – директор на МБАЛ Велики Преслав.

Има населени места в страната, които разчитат основно на общинските болници. Във Велики Преслав се лекуват и хора от съседните общини.

В Бюджета за следващата година са предвидени повече пари за здраве.Финансирането на болниците също ще се увеличи.

„За първи път от 10 години ще имаме възможност да коригираме цени в клинични пътеки. Това ще даде известна финансова сигурност и стабилност на болниците. В това число и общинските“, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

От БЛС настояват Здравната каса да плати на болниците и така наречената надлимитна дейност за 2015 година. От касата отказаха коментар. Сдружението на общините настоява финансовата помощ, която отпуска здравното министерство на общинските болници да се увеличи от 6 на 16 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *