Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

КЕВР препоръчва тецовете да минат на газ

Най-добрият вариант за въглищните ни централи, които има опасност да бъдат затворени заради новите европейски екоизисквания, е те да преминат към работа с газ.
Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, цитиран от БНР.

Практика, която се съчетава с факта, че България буквално в рамките на следващите няколко години ще има алтернативни доставчици на природен газ от южно направление, не само по посока на ТАНАП-ТАП и интерконектор Комитини-Стара Загора, ще имаме и от терминал за регазификация в Александруполис.

С други думи, ние ще имаме доставки на природен газ и конкурентен пазар на природен газ в страната, каза Иванов.

С новите изисквания на ЕК се определят нови технологии, които могат да редуцират вредните емисии, изхвърляни в околната среда – серен диоксид, азотни оксиди, живак.

Прилагането на новите изисквания ще струва милиарди, като това неминуемо ще доведе до повишаване на цената на енергията.

Според Иванов до 2035 година България няма нужда от нови големи енергийни мощности. Ако има нови мощности, те трябва да бъдат само заместващи на действащите понастоящем мощности.

Иванов припомни, че до 31 януари 2018 г. е срокът, в който големите термични централи от Маришкия басейн трябва да предоставят на Европейската комисия своите заявления за постигане на дерогация.

„До голяма степен бъдещето в следващите 10 години на българските енергопроизводствени мощности ще зависи от решението по повод на тези искания за дерогация“, добави Иванов. Той е оптимист, че големите термични централи ще получат дерогация от ЕК.

По думите му ЕК ще се съобрази, че това решение има важно социално-икономическо значение за една голяма част от населението на България.

Шефът на КЕВР добави, че след като Еврокомисията излезе с окончателното решение по този въпрос, страната ни трябва да изготви енергийна стратегия.

Иванов напомни, че след четири години енергийният регулатор ще престане да регулира цените на електроенергията, защото постепенно регулираният пазар ще приключи.

„По препоръката на Европейския съюз това трябва да се случи до 2021 година“, уточни председателят на регулатора.

По думите му след 2021 г. КЕВР ще определя единствено тарифите заради естествения монопол на електропреносната и електроразпределителната мрежа, както и добавката „Задължение към обществото“, която постепенно ще намалява и постепенно ще отпадне.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев заяви, че световната енергетика е на кръстопът, от който тръгват много пътища. Затова е много трудно да се направи прогноза какъв ще бъде енергийният микс до 2050 година, още по-малко – какъв ще бъде правилният енергиен микс за всяка страна.

По мнението на Добрев принципът, който трябва да се следва, е да се даде възможност на конкуренцията на пазара.

„Ако вземем решение на принципа на либерализацията, това ще е правилното решение“, заключи Делян Добрев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *