Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

МОН планира едносменен режим за учениците

Просветното министерство иска едносменен режим за учениците Учениците да учат само в една смяна – такава цел поставиха от Министерството на образованието.
Според образователното ведомство проблемът с двусменния режим на преподаване може да бъде решен чрез строеж на нови училища и на допълнителни постройки към съществуващите.

Намеренията са втората смяна да бъде премахната до 2021 г.

Двусменният режим на преподаване съществува в над 400 училища в страната. Приблизително една четвърт от тях са в столицата. Системата обаче съществува и в другите големи градове. В момента големите общини правят анализ на училищните сгради.

„По-голямата част от инвестициите в образователната сфера ще бъдат насочени в изграждането на училища”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от bTV.

Преместването на децата в нови училища би намалило драстично бюджета на учебните заведения.

Директорите поставят и въпроса дали има достатъчно подготвени учители, които да преподават в новите училища и дали правото на избор на родителите няма да бъде нарушено.

От министерството все пак признават, че срокът, който са си поставили за преминаване към едносменен режим е твърде амбициозен и може да не бъде спазен.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *