Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Протести срещу задържането на каталунските лидери

Хиляди протестираха пред сградата на парламента в Барселона, срещу ареста на 8 министри от уволненото каталунско правителство. Според хората, правителството на Мариано Рахой е започнало лов на вещици сред доскорошните каталунски лидери, съобщава БНТ.

„Свобода за политическите затворници“ – с този призив хиляди каталунци протестираха в Барселона и други каталунски градове.

Осем бивши каталунски министри попаднаха в предварителния арест в Мадрид, докато тече делото за противодържавни дейности срещу тях. Това бе решението на съда, който видя заплаха да се укрият по примера на лидера им Карлес Пучдемон.

Един от министрите е пуснат под гаранция от 50 хиляди евро. Той подаде оставка преди едностранното обявяване на независимост и съдейства на прокуратурата.

„Тези политици не получиха правото на справедлив процес. Бяха вкарани в затвора без да са извършили престъпление. Те са хората, които сме избрали да ни представляват. Свидетели сме на диктатура като от времето на Франко“, гласяха някои от посланията.

За уволнения премиер Пучдемон и още четирима бивши министри, които са в Брюксел, испанското обвинение поиска европейска заповед за арест. Вероятно тя ще бъде издадена днес. От неизвестно място бившият каталунски лидер настоя за освобождаването на министрите му.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *