Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени

Край на лутането по болници! Мобилно приложение помага на родителите, когато детето им е болно

Целта на приложението е да предложи на родителя оптимално решение и максимално бързо да го ориентира, към коя болница/ медицински център/стоматологична клиника/ лаборатория да се насочи според неговата локация и в зависимост от оплакванията на детето.

Д-р Таня Андреева e на 32 години и още в трети курс на своето обучение започва работа като медицинска сестра в Детска кардиологична клиника в НКБ. „Това беше сбъдната мечта за мен, защото за първи път се докоснах до истинската медицина. Там разбрах колко е важно да се работи в екип и колко е трудна и отговорна е работата на медицинските сестри, ‘‘коментира д-р Андреева.
tanya pic2
От 2012 г. специализира Детска ревматология в СБАЛДБ Проф. Иван Митев. В клиниката по Детска ревматология има възможността да работи с лекари на световно ниво, но и хора с огромни сърца, на които ще съм благодарна винаги. Надявам да се продължа да се развивам в тази област.
„ С голямо удоволствие водя лекции в Училище за родители ”Моето дете“, където се срещам с много бъдещи родители. Имам една прекрасна дъщеричка на 5 години, която ме научи на истински важните неща в живота и ме прави по-добра всеки ден. Винаги, още от дете, съм искала да се занимавам с медицина и по-точно с педиатрия, и не съм си представяла да работя нещо друго. Работата с деца ме мотивира и зарежда“, допълва Андреева.

Какво е HealthyKid Sofia?

– Healthy Kid Sofia е иновативно мобилно приложение със социална насоченост, разработено от екип от млади лекари, стартиращо в началото на месец Октомври 2017. Целта му е напълно безплатно да помага на родителите на бебета и малки деца в гр. София да открият подходящата болница, медицински център, лаборатория или стоматологична клиника съобразно потребностите им в конкретния случай. Това ще е възможно посредством използване на локацията на родителя и основна информация, посочена от него, на база на която, Healthy Kid Sofia ще препраща спешните случаи и амбулаторни прегледи към подходящо и най-близко лечебно заведение, което има необходимия детски специалист.

HealthyKid Sofia е безплатно мобилно приложение, което ще помогне на родителите бързо да достигнат до детски специалист при спешни състояния и симптоми на децата, които изискват лекарска намеса. Предоставяме на нашите потребители информация за педиатричните болници, медицински центрове, лаборатории и дентални клиники (частни и държавни) в гр. София, които разполагат с различни детски специалисти.
Приложението е лесно за използване, с възможност да изберете най-близката болница според вашата локация и симптомите на детето.
Можете да следите предстоящите имунизации, профилактични прегледи и изследвания на детето, като след въвеждане на рождената му дата ще получавате нотификация за всеки задължителен преглед и/или ваксина.
В приложението ще откриете и много полезна информация, която може да ви бъде от помощ в различни ситуации. Следете страницата ни във Facebook – HealthyKid Sofia, където ще качваме интересни статии и live видеа за родители.

healthykid pic

Как дойде идеята за мобилното приложение?

– Идеята за мобилното приложение за детско здраве HealtyKid Sofia се роди преди само 3 месеца, но е следствие на един проблем, който съществува в София от повече от 30 години. Още приз 1978 година е започнат строежа на Национална Педиатрична болница, която да обединява всички детски специалисти. Още като студентка, преди повече от 10 години, работих в клиниката по детска кардиология към Национална кардиологична болница. Там всекидневно транспортираха новородени с тежки сърдечни пороци от родилните отделения. Тогава сестрите ми разказваха, че е имало идея Националната педиатрична болница да бъде свързана с топла връзка с Майчин дом и всички новородени със сърдечни пороци много бързо да се поемат от Детските кардиолози и всички консултации с други детски специалисти да стават бързо и лесно. Оттогава е и моята мечта. Миналата зима се създаде Инициативен комитет от пациентски организации и педиатри за построяването на Национална педиатрична болница ,,Детски здравен парк“. Включих се в този Комитет с голямо желание, защото навсякъде по света такива центрове са в основата на добрата педиатрична практика. Самата аз, по времето на специализацият,а си всекидневно преглеждах деца на родители, обиколили няколко болници, преди да намерят точния за симптома на детето им детски специалист.
След редица интервюта и пресконференция, показваща необходимостта от ,,Детски здравен парк“, на моя приятелка и майка на малко дете и хрумна идеята да обединим детските лечебни заведения поне в приложение, за да може и тя самата да не ми се обажда всеки път, за да ме пита къде да отиде с детето си. По време на специализацията си съм била за период от по няколко месеца част от екипите на всички университетски детски отделения в София и добре знам деца с какви симптоми се приемат. Разделих спешните състояния, при които трябва веднага да се отиде в болница, от тези, за които трябва да се потърси амбулаторен преглед.

Приложението само за родители ли е подходящо?

– Наши потребители очакваме да бъдат родители на бебета и деца до 18 год. възраст, които живеят или пребивават временно на територията на гр. София. Тъй като проблемът с болничните заведения е локален ( само за столицата ни), приложението ще работи, към момента, само с болници, медицински центрове, лаборатории и стоматологични клиники, намиращи се на територията на гр. София . Получаването на болнична и спешна помощ за бебета и деца в Столицата е сериозен проблем, тъй като в града липсва Обединена детска болница, която да отговаря на всички нужди на малките пациенти. В резултат на това при спешен случай, притесненият родител започва да обикаля здравни заведения, които нямат необходимите за детето му специалисти. Така се губи ценно време, което забавя диагностиката и затруднява лечението. За съжаление почти всеки родител се е сблъсквал с думите ,,Не сте за тук“.

Какво поражда необходимостта от HealthyKid?

– Липса на единно, детско здравно заведение на територията на София – град, което да разполга със специалисти в различни области;
– Липса на достатъчно информация за здравните заведения в София, както и базата и специалистите, с които разполагат;
– Липса на достатъчно информация за здравните заведения, които се намират в непосредствена близост до дома ни и могат да ни бъдат полезни в подходящия момент;

Децата не могат да кажат какво ги боли, родителите разказват през своя поглед за детското страдание. Затова опитът на детския специалист е решаващ за диагностиката, което определя и продължителното обучение в педиатричната практика, нуждата от приемственост и интегрален подход. Сложните клинични случаи се обсъждат на медицински консилиуми, организирането на които в България на практика е невъзможно. Липсата на единна детска болница силно затруднява комуникацията между отделните тесни специалисти в педиатрията.
Заболяванията в детска възраст протичат изключително динамично. Невъзможно е да се предвиди в кой момент ще се наложи специализирано изследване или животоспасяваща интервенция. На практика всекидневно деца в тежко състояние преминават десетки километри, транспортирайки се от една болница в друга с риск за живота им. Диагностиката и лечението на тежки заболявания се забавя с дни, докато се организира клинична и лабораторна диагностика в една болница, образно изследване във втора, хирургическо стадиране в трета и терапевтична стратегия и лечение в четвърта. И за по-голяма конкретика – това е пътят по който преминава всяко онкологично болно дете в България.

Защо само в София? Предвижда ли се и за други градове?

– Причината да направим приложението само в София е, че тук има наистина много и разпръснати в целия град детски лечебни заведения. Само държавните такива са 15. Един родител на малко дете, който не се е сблъсквал с дадени симптоми, често търси помощ не неподходящото място, като по този начин губи ценно време за диагностика. За мен и за моите колеги беше много лесно да се систематизира тази информация, защото по време на специализацията си сме били част от екипите на детските отделения в тези болници. На този етап не предвиждаме разширяване на приложението, но предстои да направим подробно проучване и в останалите областни градове в България, за да определим, кои от тях биха имали нужда от подобно приложение.

Здравното министерство запознато ли е с вашата идея и биха ли Ви подкрепили за създаването на Национална педиатрична болница?

– Изпратих запитване до редица институции, вкючително и министерство на Здравеопазването, но за съжаление освен от адвокатите с които се консултирахме, получихме отговор, само само от Столична община, която потвърди нуждата и законността на такова приложение. Ще се радваме на обратна връзка и подкрепа от министерство на Здравеопазването. И всъщност всяко едно сваляне на приложението е поредното доказателство за нуждата от Национална педиатрична болница – никой не сваля нещо, от което не се нуждае, нали?

Кой Ви подкрепи за създаването на мобилното приложение?

– Създатели на приложението сме аз и моята приятелка, която е икономист. Консултирахме се с юристи, за да спазим закона и с колеги педиатри, за да сме сигурни, че информацията е вярна. Намерихме програмисти в лицето на Speedflow Bulgaria, които бяха вдъхновени от идеята и с радост ни помогнаха в реализирането й. Не сме взаимствали идеи от никое подобно приложение, не знам дали изобщо има такова, защото всяка Европейска столица си има Обединена детска болница. Нямаме финансиране, нито помощ от външни компании.
Имаме подкрепата на едни от най-големите пациентски организации за деца – Национална мрежа за децата, Асоциациа Родители, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Изключително сме благодарни на нашите програмисти – Speedflow Bulgaria, които прегърнаха идеята и направиха проекта възможен и на нашите медийни партньори-списание „Моето дете”.

Интервю на Бояна Бояджиева

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *