Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

ГДБОП предупреди за зловредна СПАМ кампания

На 13 ноември в ГДБОП са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли.
Имейлите са с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма „Кредисимо“ АД, съобщиха от МВР.

В хода на извършената проверка от сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР е установено, че към СПАМ съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други.

Така заразеният компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибер атаки – разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

Не е извършена хакерска атака към фирма „Кредисимо“ и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията.

Хакерите използват неправомерно името на компанията, за да заблудят получателите.

В първите часове на СПАМ кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, но след предприети действия от ГДБОП-МВР е значително увеличено количеството им.

Осъществено е незабавно взаимодействие на ГДБОП с фирма „Кредисимо“ и доставчици на електронни пощенски услуги в страната, като целта е да се установи източникът на кибер атаката, да се предприемат действия по неутрализирането му и да се уведоми обществеността за възникналата опасност.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *