Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

По света 1% богаташи държат над 50% от всички пари

Най-богатите в света хора, представляват 1% от населението на Земята и притежават 50% световното богатство. Това сочат данните от нов доклад, осветяващ голямата дупка между супербогатите и всички останали, съобщава „Гардиън“.

Най-богатите хора в света притежават със 7,6% повече от световното богатство сравнено с резултатите по време на финансовата криза през 2008 г.

Тогава в ръцете на 1% от хората на планетата са били 42,5% от всички пари, а сега тяхното състояние възлиза на 50,1% от световното богатство или 140 трилиона щатски долара. Това сочи световният доклад на Credit Suisse, който беше публикуван днес.

Делът на най-богатия 1% от населението растеше от кризата насам, дори през 2013 г. надминава максималната си стойност от от 2000 г. от тогава ежегодно достига нови върхове“, пише в годишният доклад.

Банката обяснява, че „глобалното неравенство в богатството със сигурност е високо и се увеличава в периода след кризата“.

Повишаването на богатството сред вече много богатите хора води до създаването на 2,3 милиона нови милионери в последната година. Така общо милионерите на света са 36 милиона.

„Броят на милионерите, който падна през 2008 г., се възстанови бързо след финансовата криза и към момента е близо 3 пъти повече от този през 2000 г.“, съобщава Credit Suisse.

Тези милионери – които съставляват 0,7% от пълнолетното население на света – контролират 46% от общото глобално богатство, което сега възлиза на 280 трилиона долара.

В другия край на спектъра, 3,5-те милиарда бедни възрастни на света имат активи с по-малко от 10,000 щатски долара. Колективно, тези хора, които представляват 70% от населението в трудоспособна възраст в света, представляват само 2,7% от световното богатство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *