Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Рискът от диабет скача с 46 % при тормоз на работното място

Тормозът на работното място съществено повишава риска от развитие на диабет, сочи датско проучване.
Изследването на специалисти от университета на Копенхаген е обхванало 46 000 души от Дания, Швеция и Финландия, наблюдавани в продължение на 11,5 години.

Авторите му са установили, че за хората, които са подложени на тормоз от страна на колегите, рискът от развитието на диабет тип 2 е с 46 % по-висок. Проучването е първото по рода си, разкриващо подобна зависимост.

Изследователите допускат, че една от причините е т.нар. „утешително хранене“ в резултат на емоционално смущение. Специалистите са открили, че мъжете (61 %) са по-уязвими в това отношение от жените (36 %).

Изследването показва също, че насилието на работното място – обикновено проявено от недоволни клиенти или пациенти, а не от страна на колеги, повишава риска от развитие на заболяването и за двата пола с една четвърт (26 %).

„Тормозът на работното място е сериозен социален стресов фактор, при който се отключват съответни реакции. В резултат на това протичат различни биологични процеси, способни да допринесат за риска от диабет“, обясняват авторите на проучването, цитирани от БТА.

Изследователите допускат, че промените, причинени от стресови хормони, могат да навредят на метаболизма и да повишат опасността от затлъстяване – известен рисков фактор за диабет.

Емоционалният ефект от тормоза на работното място може да предизвика утешително хранене, което води до допълнително натрупване на тегло и съответно до повишен риск от развитието на диабет тип 2.

Предишно проучване на екипа е установило, че служебни проблеми, като несигурност и дълго работно време с последващ психологически ефект, са свързани с умерено повишен риск от заболяването.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *