Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Скъпи лекарства изчезнаха мистериозно от склад

Скъпи лекарства за онкоболни изчезнаха мистериозно от склад на дистрибуторска фирма. Прокуратурата подозира кражба и разследва сигнала от началото на октомври, информира Нова тв.

Засега фирмата запазва мълчание. Появиха се и съмнения, че грандиозната липса е част от схема за незаконен износ.

Пътят на лекарството, за да стигне до човека е следният: производителят го продава на дистрибутора, а дистрибуторът – на аптеката. В конкретния случай, разследван от прокуратурата, на 6-и срещу 7-и октомври от склада на дистрибутора изчезват лекарства за 400 хиляди евро по цени на производител.

Лекарствата изчезват за една нощ. Дистрибуторът, който е собственик на склада, казва на производителя на третия ден. А производителят – на контролния орган Агенция по лекарствата – след месец.

Дори и липсващите лекарства да се окажат част от паралелен износ за по-големи печалби, по нашите закони това не се брои за престъпление, обясни главният прокурор. Проблемът бил в конструкцията на закона. Сегашният закон позволява на Агенцията по лекарствата само да уведоми европейските си партньори.

Според пациентите, проблемът с паралелния износ ощетява най-вече тях. Защото като търсят скъпото си лекарство, не го намират в аптеките.

Относно конкретните лекарства, изчезнали от столичен склад: производителят доставил нови и последствия за пациентите нямало да има.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *