24.07.2024

Ангела Меркел: Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път

Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че би предпочела нови избори вместо да оглави правителство на малцинството.
Меркел изложи позицията си след като преговорите за съставяне на трипартийна коалиция се провалиха в неделя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път“, каза Меркел в интервю за телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф. Тя добави, че в плановете й не влиза да бъде канцлер в правителство на малцинството.

Меркел отбеляза, че не вижда причина да подава оставка и вместо това е съсредоточена върху формирането на стабилно управляващо мнозинство.

„Уверена съм, че моят консервативен блок ще се яви на едни нови избори по-единен отпреди“, подчерта тя.

Германия има нужда от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение, каза Меркел, цитирана от Франс прес.

На въпрос дали е възможно съставянето на нова „голяма коалиция“ с Германската социалдемократическа партия, тя отговори, че ще изчака да види отговора на социалдемократите след преговорите им в сряда с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Канцлерът изрази разочарование, че Свободната демократическа партия се е оттеглила от коалиционните преговори, и добави, че не очаква пробизнес формацията да промени курса си.

По-рано германският президент Франк-Валтер Щайнмайер оцени ситуацията в като безпрецедентна.

Той призова всички политически партии в страната да преосмислят позициите си и да постигнат компромис, така че да бъде възможно съставяне на ново правителство, без да се стига до предсрочни избори.

Щайнмайер, който до неотдавна беше външен министър, обсъди с канцлера и председател на Християндемократическия съюз Ангела Меркел провала на преговорите за съставяне коалиционно правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *