Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Любопитно Общество Последни новини

Почти половината българчета живеят в риск от бедност

Близо 550 хиляди българчета на възраст под 18 години са живели в риск от бедност и социално изключване през 2016 г., показват данни от анализ на Евростат.
Това означава, че около 45% от децата у нас в тази възрастова група (до 17 г. включително) са били изложени на риск от бедност през миналата година, при среден показател за ЕС 26,4 процента.

За около 6 години обаче процентът на децата у нас и по този показател е намалял значително – през 2010 г. у нас е имало повече от 635 хиляди деца – или 49,8%, които са битували в риск от бедност и социално изключване, показват данните на Евростат, на които се позова БТА.

Анализът регистрира децата, които живеят в домакинства с най-малко едно от следните три условия: изложени са в риск от бедност, живеят в силни материални лишения или в домакинства с много ниска интензивност на работа.

България спешно трябва да направи нещо срещу бедността >>

По тези три показателя страната ни е на предпоследно място в ЕС – в дъното на тази класация е Румъния с регистрирани 49 процента деца, които са живели в риск от бедност или повече от 1 милион и 800 хиляди.

При съседите ни този показател е както следва: Сърбия – 40 процента или около половин милион деца в риск от бедност, в Гърция – 37,5 процента или около 700 хиляди деца и в Турция – около 15 милиона деца или повече от 50 процента.

Какво е „риск от бедност“

Показателят за риск от бедност, приет от Комитета за социална защита, измерва процента на населението, което не може да си позволи поне три от следните няколко елемента:
да плащат наем, ипотека или сметки за комунални услуги;
да поддържат дома си адекватно топъл;
да се изправят без проблеми пред неочаквани разходи;
да ядат месо или протеини редовно;
да ползват телевизор, пералня, кола или телефон.

25 млн. деца в ЕС изложени на риск от бедност

През 2016 г. 24,8 милиона деца в ЕС или 26,4% от населението на възраст между 0 и 17 години са били изложени на риск от бедност или социално изключване, показва европейската статистика.

Все пак делът на децата, изложени на риск от бедност или социално изключване в ЕС, леко намалява през годините – от 27,5 на сто през 2010 г. – до 26,4 на сто през 2016 г., но въпреки това контрастните тенденции се наблюдават в държавите-членки на ЕС, отчита анализът.

През 2016 г. почти половината от децата са били изложени на риск от бедност или социално изключване в следните държави-членки на ЕС – в Румъния /49 на сто/ , България /45 на сто/, Гърция /37,5 на сто/, Унгария /34 на сто/, Испания /33 на сто/ и др.

В противоположния край на скалата, най-нисък дял на деца, които са били изложени на риск от бедност или социално изключване, е регистриран в Дания – 14%, Финландия и Словения – по 15 %, Чехия и Холандия – по 17% и др.

Най-значително процентно намаление на деца в риск от бедност е регистрирано в Латвия – от 42 на сто през 2010 г. – до 25 на сто през 2016 г. или спад с близо 17 пункта.

Обратно, най-голямо увеличение сред държавите-членки на ЕС на деца в риск от бедност е наблюдавано в Гърция – от 29% през 2010 г. – до 37% през м.г. или +8 процентни пункта и Кипър /+7,8 процентни пункта/, отчита Евростат.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *