Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Любопитно Най-четени Общество

Българите заделят за дома 20% от разходите си

Средният разход на българското домакинство за поддръжка на жилището: вода, отопление, горива, ремонти и др., е бил около 20 процента от общите му разходи.
Това показват данни от анализ на Евростат за тенденциите в поддръжката на жилищата в страните на ЕС през 2016 г., цитирани от БТА.

Средният показател за поддръжка на жилищните нужди в ЕС-28 е бил 24,5 на сто, отчита анализът.

По данни на НСИ средният разход на българското домакинство за миналата година за поддържане на различни жилищни нужди, е бил около 2000 лева. При наличието на около 3 млн. домакинства у нас – за поддръжката и задоволяването на различни жилищни нужди българите са похарчили близо 6 млрд. лева през 2016 г.

Анализът припомня, че около 85% от българите обитават свое собствено жилище при среден показател за ЕС – 70 на сто. Жилищата у нас са около 3,9 милиона, като 2,6 млн. са в градовете и около 1,3 млн – в селата.

Почти всички жилища в градовете са имали вода, електричество, тоалетна и баня, но само около 25% са били с централно парно отопление. При жилищата в селата – почти 100 процента са имали вода и електричество, около 66 на сто – тоалетна и 82 процента – баня. В селските жилища процентът на отопление с централно парно е нулев, което пренасочва разходите за отопление към други горива.

Разходите за жилищни нужди у нас са втори по размер след хранителните разходи – около 31%.

Най-високи са жилищните разходи в Дания, Финландия и Великобритания

Като цяло общата сума на страните-членки на ЕС, похарчена за жилищни нужди през миналата година, е приблизително около 2.4 млрд. евро, равняваща се на 16,4 на сто от БВП на Евросъюза, отчита Евростат.

В по-голямата част от държавите-членки на ЕС жилищните разходи представляват най-съществената част от разходите на домакинствата, като през 2016 г. най-голям е бил делът на домакинствата със значителни жилищни разходи в Дания – 30 процента, Финландия – 28 процента и Великобритания – 27 процента, следвани от Франция, Швеция и Чехия с по 26 процента.

На обратния полюс с най-нисък дял на разходи от домакинствата, изразходвани за жилищни нужди, са регистрирани в Малта – 10 процента, Литва – 15 процента, Кипър – 16 процента и Естония – 17 процента.

Според европейската статистика около 11% от населението на ЕС-28 e живеело през миналата година в домакинства, които са изразходвали 40 на сто или повече от своя разполагаем доход за жилища. Най-високи са били жилищните разходи при наемателите с наеми по пазарни цени – 27 процента, а най-ниски – при лицата, живеещи в собствени жилища без заем или ипотека – около 7 процента, отчита Евростат.

През 2016 г. повече от половината от населението във всяка от държавите-членки на ЕС, е живеело в собствени жилища, като делът варира от 52 процента в Германия – до 96 процента в Румъния.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *