Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Масови протести в Румъния

Между петнадесет и двадесет хиляди души протестираха срещу левоцентристкото правителство в Румъния на Площада на победата в Букурещ.
В над 100 градове в Румъния и в чужбина се организираха протести в защита на правосъдието и правовата държава, съобщава румънският информационен сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Демонстрантите в Букурещ се отправиха на протестно шествие към сградата на парламента.

Участие в протеста са обявили организации на гражданското общество, основните синдикални конфедерации и партии от опозицията.

Хората са недоволни от правителството на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), чийто приоритет остава промяна на законите в правосъдната система.

Според протестиращите правителството е успяло също така напълно да обърка бизнеса със стотиците изменения в Данъчния кодекс.

Икономическите и социалните проблеми, породени от управлението на СДП и АЛДЕ, са толкова много и разнообразни, че според протестиращите единственото възможно решение е оставка на правителството на Михай Тудосе и на лидера на СДП Ливиу Драгня, който вече е разследван и за злоупотреба с европейски фондове в размер на 21 милиона евро, както и за ощетяване на държавния бюджет с 30 милиона леи.

Около 40 групи на гражданското общество и две големи синдикални конфедерации, които организираха протеста, заявиха в общо комюнике, че „политическа мафия е взела контрола в Румъния“.

Те поискаха оттеглянето на законопроектите за реформа на правосъдната система, ограничаваща правомощията на антикорупционната прокуратура.

„Законите, които се подготвят, противоречат на интересите на Румъния и целят просто да спасят няколко души, които са разследвани. За мен това е ужасно“, заяви за АФП пенсионерът Йон Ника по време на демонстрацията в Букурещ.

Румънската диаспора зад граница също организира протести.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *