Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Саудитски принц плати $1 млрд. и излезе от ареста

Високопоставеният саудитски принц Митеб бин Абдулах бе освободен вчера от ареста след „приемливо споразумение“, заплащайки на властите над един милиард долара.
Това съобщи снощи саудитски представител, участващ в кампанията срещу корупцията в кралството, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Митеб, който бе началник на елитната Национална гвардия, бе сред десетките членове на кралското семейство, министри и други бивши и настоящи висши чиновници, обхванати от мащабно разследване за корупция, предприето от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Принц Митеб беше смятан навремето за главен претендент за трона.

Според източника на Ройтерс не е известна сумата срещу която Митеб е бил пуснат на свобода, но се смятало, че тя надхвърля „еквивалента на един милиард долара“.

„Ясно е, че споразумението включва признание в корупция“, каза още източникът. Той добави, че още три лица, заподозрени в корупция, са се споразумели с властите и че прокуратурата е решила до освободи известен брой от задържаните и да предяви обвинения към най-малко петима от тях.

На фона на разчистване на сметки между вътрешните монархически кланове продължава официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Рияд. Днес той ще разговаря с краля Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, а по-късно ще се срещне с министъра на външните работи Адел ал Джубейр и с министъра на енергетиката, индустрията и минералните ресурси Халид ал Фалих.

Почетен гост по време на визитата в Кралството е Симеон Сакскобургготски.

Очаква се днес да бъдат подписани спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и споразумение за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството между България и Саудитска Арабия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *