Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Тръмп към Мей: Не гледай мен, а радикалния мюсюлмански тероризъм

Американският президент Доналд Тръмп коментира, че британският минстър-председател Тереза Мей би трябвало да насочи вниманието си не към него, а към „радикалният ислямски тероризъм“, който се случва във Великобритания. Думите му в Туитър са на фона на остри критики, включително и от Мей, заради неговото решение да сподели в социалната мрежа клипове на британска крайно дясна група.

„Тереза Мей, не се фокусирай върху мен, а върху разрушителния радикален мюсюлмански тероризъм“, гласеше написаното от Тръмп в социалната мрежа.

Клиповете, споделени в сряда са целели да покажат насилие, което според групата е извършено от мюсюлмани. Попитана дали Тръмп е проверил автентичността им, говорителят му Сара Хъкъби Сандърс заяви, че независимо дали те са реални „опасността е реална и президентът говори именно за това“. Тереза Мей побърза да определи постъпката на Тръмп като „погрешна“, но от Белия Дом настояват, че целта е била да се обърне внимание на нуждата от по-строг контрол по границите.

Препубликациите от американския президент бяха порицани както от демократи, така и от републиканци като републиканският сенатор Джон Маккейн каза, че е „изненадан“от случилото се.

Антимюсюлманска реторика бе една от ключовите характеристики на кампанията на републиканеца Доналд Тръмп за президент. В миналото той е споделял в Туитър и други пораждащи противоречия публикации включително и такива от профили с видима връзка с крайно десни националистически организации. В същото време като президент той застана зад идеята за прокарване на ограничения в пътуването на няколко страни с предимно мюсюлманско население.

Въпреки отправените реплики, от екипа на Тереза Мей обявиха, че тя няма да отмени отправената покана към Доналд Тръмп да посети Великобритания.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *