Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Акция за пране на пари изкара наяве лекарства за милиони

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове. Това стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Производството, което наблюдаваме, е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че това е поредната реализация, която е изключително успешна. По думите му това не е единствената схема с лекарства, а има още доста такива.

От 7 лица се състои организираната престъпна група, занимаваща се с износ на лекарства, каза директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

„Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 лица в ГДБОП. Организираната престъпна група се състои от 7 лица. Бяха задържани за 24 часа. Доказателствата ще бъдат достатъчни вероятно, които сме предоставили в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства“, заяви Спиридонов.

Административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев допълни, че ще се разследва всичко, което има отношение към основния предмет на делото. „Операцията е проведена в София, Шумен, Сливница, Пловдив. Престъпленията са икономически. Имаме амбицията максимално бързо да обработим огромния обем от информация и доказателства и да привлечем лица в качество на обвиняеми. Няма как този тип разследвания да се започне веднага с привличане на обвиняеми. Следващата седмица ще имате пълната информация какво е предприето. Имаме информация за обособен лидер, но ще дадем информация следващата седмица“, допълни той.

Те не пожелаха дадат информация дали сред проверените аптеки има и такива на лидера на „Воля“ Веселин Марешки.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *