Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Прието на първо четене: Затвор за проповядване на радикален ислям

Депутатите приеха промени в Наказателния кодекс (НК), според които се предвижда затвор от 1 до 5 години за проповядване на радикален ислям. Поправките, внесени от Обединените патритоти, днес получиха одобрение на първо четене в парламента, съобщава БТВ.

Към наказанието се добавя и 5000 лева глоба.

Затвор от една до четири години пък очаква всеки, който насилствено принуждава друг човек да носи религиозно облекло и да закрива лицето си, какъвто е примерът с бурките.

В действащия НК е криминализирано проповядването на недемократична идеология и като единствена такава е цитиран фашизмът, посочват вносителите. Според тях изричното упоменаване на радикалния ислям в кодекса е важно с оглед на заплахата, която представлява той за обществото.

От БСП поискаха текстовете да се прецизират. Според Крум Зарков не трябва с лека ръка да се правят промени в Наказателния кодекс. Той посочи, че законопроектът не е бил разглеждан в парламентарните комисии. Колегата му Славчо Велков призова текстовете да се прецизират и да се изяснят термините, защото иначе промените могат да имат непредвидими последици. Той заяви, че понятието „радикален ислям“ е невярно и е било въведено от политици. Според него е по-коректно да се говори за „ултра консервативни религиозни идеологии“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *