Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора

Връчват Нобеловите награди в Осло и Стокхолм

Нобеловите награди за постижения в науката, литературата и икономиката ще бъдат връчени днес в Стокхолм, а Нобеловата награда за мир – в Осло.
Тазгодишната Нобелова награда за мир спечели Международната кампания за забрана на ядреното за усилията за постигане на тяхната забрана.

Нобеловата награда за физиология или медицина спечелиха американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откриването на молекулярните механизми, контролиращи циркадния ритъм – човешкият биологичен часовник.

Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн спечелиха Нобелова награда за физика за решаващ принос към наблюдението на гравитационните вълни.

Швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън спечелиха Нобеловата награда за химия за разработване на криоелектронна микроскопия, която революционизира биохимията.

Нобеловата награда за литература спечели британският писател Казуо Ишигуро за романите, които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света.

Ричард Тейлър от Чикагския университет спечели Нобеловата награда за икономика за 2017 г. за трудовете за психологичните и социални механизми при вземането на решения от потребителите и инвеститорите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *