Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Сепаратистите губят мнозинството си в Каталуния

Представителите на движението за независимост на Каталуня могат да понесат сериозно поражение на изборите в региона от този месец според социологическо проучване, което сочи, че сепаратистките партии ще загубят мнозинството си в регионалния парламент, предава Reuters.

Според социологическо проучване, проведено от испанския вестник „Ла Вангардия“, трите партии, които подкрепят отделянето на Каталуня от Испания биха получили заедно 66 или 67 места в регионалния парламент след изборите от 21 декември, което е съвсем малко по-малко от необходимите им 68 места, за да контролират законодателния орган, предаде „Фокус“.

Партиите, които са за оставането в пределите на Испания също няма да успеят да формират абсолютно мнозинство, което може да открие възможността каталунското отделение на партията, чиято основна цел е борбата срещу бюджетните ограничения, „Подемос“ да стане балансьор в следващия парламент.

Происпанската партия „Граждани“ и сепаратистките партии „Републиканска левица на Каталуня“ и „Заедно за Каталуня“ на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон си оспорват правото да станат най-голямата парламентарна сила според проучването, проведено между 4 и 7 декември.

Избирателната активност на изборите, свикани от централните власти в Мадрид в опит да се прекъсне политическата криза, обхванала региона през последните месеци, може да достигне до рекордните 82%

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *