Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

„Четири лапи“ ще транспортира 12-годишна бременна лъвица и нейния партньор от Разград до София

Нелицензираният зоокът в Разград не разполага с условия за раждане и отглеждане на малкото, категорични са от организацията

Bulgaria, Razgrad | 2017 11 23 | FOUR PAWS team is working together with their vets in order to help five lions from the Zoo in Razgrad, Bulgaria, on 23 of November 2017.
Bulgaria, Razgrad |  FOUR PAWS team is working together with their vets in order to help five lions from the Zoo in Razgrad, Bulgaria

Във вторник екип на „Четири лапи“ отново ще посети Разград, този път за да прегледа и транспортира до София 12-годишната лъвица Рая. При предишния преглед, който експертите на организацията извършиха през ноември, беше установено, че тя е в напреднала бременност. Прегледът с ехограф потвърди наличието на един плод, като се очаква раждането да е в края на тази или началото на следващата година. Поради напредналата възраст на Рая и нестабилното ѝ здравословно състояние, както и заради липсата на подходящи условия за раждане и отглеждане на малки лъвчета в Разград, тя ще бъде докарана в столичния зоопарк, като грижите за нея ще бъдат поети от „Четири лапи“. Заедно с нея в София ще дойде и нейният партньор Хектор.

Рая е родена в зоопарка в Разград през 2005 г. и продадена на русенски бизнесмен малко след това. След влизане в сила на Закона за защита на животните през 2008 г. и налагането на забрана частни лица да отглеждат големи котки, Рая е върната в зоокъта в Разград, където е използвана за разплод.

Екипът на „Четири лапи“ ще бъде в разградския зоокът във вторник в 8:00, за да упои животните и да ги натовари на своята линейка за диви животни, с която ще бъдат транспортирани до столичния зоопарк. Там вече са подготвени две отделни заграждения за Рая и Хектор, за да може когато настъпи раждането Рая да бъде отделена. За състоянието по време на пътуването ще се грижи екип от опитни ветеринарни лекари, ръководен от декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков. Очаква се животните да пристигнат в София около 15 ч.

Bulgaria, Razgrad | 2017 11 23 | FOUR PAWS team is working together with their vets in order to help five lions from the Zoo in Razgrad, Bulgaria, on 23 of November 2017.
Bulgaria, Razgrad | FOUR PAWS team is working together with their vets in order to help five lions from the Zoo in Razgrad, Bulgaria

От „Четири лапи“ припомнят, че в началото на ноември организацията сключи споразумение с Община Разград за помощ и намиране на дом на пет от седемте лъва от нелицензирания зоокът в града, за които общината не може да се погрижи. В края на миналия месец специалисти от международната организация бяха в Разград, за да извършат пълни медицински изследвания на настанените в зоокъта лъвове и вазектомия на мъжките, за да се спре безконтролното и непрофесионално развъждане на тези животни. Съгласно споразумението с общината, освен за Рая, Хектор и Асен, „Четири лапи“ ще се погрижи и за малките Терез и Масуд, които бяха родени в началото на септември и изоставени от майка им веднага след раждането. В момента за тях се строи специално заграждение в спасителния център за големи котки Фелида в Холандия.

Тримесечните лъвчета се превърнаха във всеобщи любимци след като бяха спасени от местни доброволци и лечението им беше поето в столична ветеринарна клиника благодарение на организацията Дивите животни. Бъдещето им обаче предизвика конфликт между двете неправителствени организации и общинската управа заради изненадващо намерение на кмета на Разград да дари Терез и Масуд на зоопарка в Пазарджик. „Четири лапи“ и Дивите животни са категорични, че лъвчетата няма да оцелеят в пазарджишкия зоопарк, тъй като там нито имат условия за отглеждане на лъвчета без майка, нито персонал с достатъчен опит. Решението дали Терез и Масуд да бъдат изпратени в Пазарджик предстои да бъде гласувано този четвъртък от Общинския съвет в Разград.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *