Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

”Българската коледа” е помогнала на 3800 деца

За 14 години в рамките на благотворителната инициатива на президента „Българската коледа“ са събрани 29 984 449 лв.

За това време са подпомогнати над 3800 деца и 259 лечебни заведения. Това съобщи в началото на концерта в Народния театър „Иван Вазов“ водещият Юлиан Вергов.

Той се проведе в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на държавния глава Румен Радев, а заедно с президентското семейство на него присъстваха председателят на парламента Цвета Караянчева, Негово Светейшество патриарх Неофит, представители на държавните институции и много граждани, подкрепящи инициативата.

Инициативата „Българската коледа“ се организира за 15-та година. Тя има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, засягащи здравето на децата и да подпомага лечението на деца.

Петнадесетото издание е посветено на спасения детски живот, като насочва своите усилия да помогне в грижата за продължителното лечение и активната рехабилитация.

Новите методи на диагностика позволяват навреме да се откриват заболяванията и да се прилага лечение. Но да сe поддържа здравето на спасените деца, често изисква усилия през целия им живот – едно сериозно предизвикателство както за лекарите, така и за техните семейства.

„Болестта идва на кон, а си тръгва пеша“. С тези емоционални думи се обърна лекоатлетката Ивет Лалова към 15-годишната Лора-Мария. Емоционалната среща между двете бе част от благотворителния концерт „Българската Коледа“.

Лора-Мария пада от тераса и си чупи кост на крака преди няколко месеца. Ивет Лалова се среща с нея, за да й вдъхне кураж. Тя подари и раница на момичето, което също обича спорта.

„Когато аз си счупих крака, в първия момент не осъзнах какво се случи. Исках да го сглобя, защото бе преди много важно състезание – олимпиадата в Атина. Лошото не пита. Идва на кон, а си отива пеша“, каза лекоатлетката на Лора-Мария.

Момиченцето пък й разказа, как се е стигнало до операцията й в „Пирогов“.

Лора-Мария се надява скоро отново да ходи и бяга. Лекарят ми, който е бивш спортист, не можеше да ми обещае, че отново ще мога да бягам, разказа още лекоатлетката.

Успех, не се страхувай от нищо, каза още Ивет Лалова на Лора. От сцената на Народния театър Ивет Лалова съобщи, че операцията на Лора –Мария е минала успешно.

Традиционният благотворителен концерт ни подсеща, че всеки може с есемес на номер 1117 на стойност само 1 лв. да дари надежда.

Даренията не приключват тази нощ, кампанията е целогодишна. За последното си издание кампанията набра близо 2,6 млн. лева. Пари може да се даряват целогодишно, но точно в коледната нощ десетки хиляди българи пускат своя есемес.

Само през 2017 г. „Българската Коледа“ е помогнала на 474 деца. Със събраните миналата година средства 30 лечебни заведения в страната са получили техника и апаратура.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *