Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Песента ”Jingle bells” била основно кръчмарска, а не коледна

Най-известната Коледна песен… не била написана за Коледа. Композиторът Джеймс Пиърпойнт имал нещо съвсем друго пред вид.
Милиони хора по света се сещат за коледните празници, когато чуят мелодията на Jingle Bells. Това е една от най-изпълняваните американски песни.

Истината обаче е, че композиторът Джеймс Пиърпойнт я написал през 1857 г., но не за Коледа. Идеята му била тя да е за Деня на благодарността, който в САЩ се отбелязва в последния четвъртък на ноември, съобщава Дарик радио.

Оригиналното заглавие на песента е One Horse Open Sleigh (в превод: Шейна, теглена от един кон) и текстът не е свързан с Коледа.

Според някои е писана, за да бъде изпята от хор в неделно училище. Историци обаче оспорват това твърдение с разяснението, че е „твърде светска за онова време“, за да се радва на подобно изпълнение. Думите се смятали за недостатъчно изтънчени за средата на 19 век, а песента според мнозина подхождала по-скоро за кръчма, отколкото за деца.

Град Медфорд в щата Масачузетс претендира да е родно място на песента, като се подчертава, че тя била вдъхновена от популярни по онова време местни състезания с шейни.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *