Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Манолова ще защитава пенсионните права на миньорите

Омбудсманът Мая Манолова ще инициира промяна в КСО, с която да бъде защитено правото на пенсия на съкратените миньори от ликвидирани рудници.

Това стана ясно днес, след срещата на националния обществения защитник с управителя на Националния осигурителен институт /НОИ/ Ивайло Иванов, подуправителя Весела Караиванова и експерти от осигурителния институт.

В срещата участваха и представители на съкратените миньори. Необходимостта от промяната възникна след като стана ясно, че от 1 януари 2018 г. влиза в сила изменение в Кодекса за социално осигуряване, така че, вече съкратените миньори от затворените мини не могат да се пенсионират.

На 23 декември този месец минни работници се събраха пред общината в Кюстендил, за да изразят несъгласието си с отнетото им социално право. Те поканиха омбудсмана и й представиха проблема, а тя се ангажира да се срещне с управителя на НОИ веднага след коледните празници.

На срещата днес от осигурителния институт заявиха, че до началото на следващата година ще бъде изготвен финансов анализ за засегнатите от промяната случаи, въз основа на който омбудсманът ще инициира законодателния текст в защита пенсионните права на съкратените миньори от ликвидираните рудници.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *