Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

София е европейска столица на спорта през 2018 г

София вече официално е Европейска столица на спорта през 2018 година. Събитието съвпада и с председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема от 1 януари. София получи титлата през декември на специална церемония в Европейския парламент в Брюксел, на която присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и редица български олимпийски спортни звезди и медалисти.
Проектът Европейска столица на спорта се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове, Европейската комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта“. Целта е да се популяризира активният начин на живот и да се подобри спортната инфраструктура.

Преди почти 4 години София бе определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Сред мотивите е записано, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата“. Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.

През 2018 година в София ще се случат редица важни спортни събития – Световно първенство по волейбол за мъже, евроепйско по волейбол за момичета, както и световно първенство по художествена гимнастика.
Догодина по това време на годината София ще предаде приза Евроепейска столица на спорта на Будапеща.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *