Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

България чества 170-годишнината от рождението на Ботев

В България започват честванията по случай 170-годишнината от рождението на националния герой, поет и революционер Христо Ботев (роден на 6 януари 1848 г.).
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва днес в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в родния му град Калофер, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Отбелязването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на парламента.

Председателят на Народното събрание ще приеме строя и ще поздрави почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад „Христо Ботев“. Цвета Караянчева ще поднесе цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей „Христо Ботев“.

В 18.00 часа председателят на Народното събрание ще произнесе слово на тържествено събрание по случай 170 години от рождението на Христо Ботев в Народно читалище „Христо Ботев 1869“. На него ще присъства кметът на Калофер Румен Стоянов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на общинския съвет на Карлово Теодор Шойлеков и началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов.

Столична община, Регионален исторически музей – София и сдружение „Народно дело“ организират специално събитие, посветено на Христо Ботев от 12:00 ч. По време на събитието ще бъде официално открит и мраморен бюст на Христо Ботев. Той е поставен в Централното фоайе на Музея на площад „Бански“ 1 и е дело на Йордан Кръчмаров.

В Плевен годишнината ще бъде отбелязана пред бюст паметник на Христо Ботев в града, съобщиха от общината.

На 6 януари в знак на признателност към делото на поета революционер ще поднесат цветя кметът на общината Георг Спартански и неговият екип. Тържественият ритуал ще се състои в 12.00 часа.

Ръководството на общината покани институциите, организациите и гражданите да почетат паметта на националния герой пред монумента, издигнат на булеварда, носещ името на Христо Ботев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *