Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

София посреща Европа с протести и скандали

На фона на протести, скандали и убийства и на засилено полицейско присъствие довечера официално се открива българското председателство на Съвета на ЕС.
В София пристига колегиумът на Европейската комисия, начело с председателя Жан-Клод Юнкер. Еврокомисарите ще заседават с българските министри два дни.

В София пристига и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Голяма група чуждестранни журналисти ще проследи за няколко дни началото на председателството.

Охрана и протести

Наред с многото полиция, по улиците се провеждат и скрити мерки, за да гарантират сигурността, заявиха от СДВР.

Ще имат затруднения в движението, но са предвидени гъвкави мерки, които според СДВР би трябвало минимално да затруднят трафика и придвижването на гражданите.

За деня са заявени девет протеста в центъра на София. Сред тях се открояват двата протеста „за“ и „против“ разширението на ски зоната в Пирин.

Официалното откриване започва и във време на политически скандал, свързан с антикорупционния закон, и на убийства.

Официалната част

Церемонията по откриването на председателството ще започне в 19.30 часа в Народния театър „Иван Вазов“.

Предвидени са изказвания на президента Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на премиера Бойко Борисов.

Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на церемонията по откриването на българското председателство. Ще участват вокалната акапелна формация „Ева Квартет“, Стоян Янкулов и ансамбъл „Чинари“, Националният фолклорен ансамбъл „Българе“, инструменталната формация „Булгара“ и дуетът Крис и Велин.

По-рано през деня, в 11.30 часа, ще бъде представена интерактивна изложба за културно-историческото наследство на България в специално изградено пространство пред Народния театър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *