Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Валери Симеонов за Банско: Държавата трябва да защити инвеститора

След като оглави протеста в защита за развитието на ски зоната в Банско вицепремиерът Валери Симеонов отново изрази подкрепата си за новия план за управление на национален парк „Пирин“, който бе приет точно между празниците в края на миналата година.

Това предизвика гнева на природозащитните организации, заради което последваха и серия протести. Те са против приетия тихомълком план, който разширява ски зоната и който на практика позволява строителство в голяма част от парка, макар и само на спортни съоръжения и водохващания – т.е. писти, лифтове, влекове и дори язовири, и прилежащата към тях инфраструктура.

Според Валери Симеонов това, че планът за управление на парка ще позволи застрояването на 48% от територията му е лъжа.

Вицепремиерът изрази и ясна подкрепа за концесионера и за пореден път се застъпи за идеята за изграждане на втори кабинков лифт.

„Държавата в случая трябва да защитава интересите на инвеститора, по отношение на изграждането на втори лифт, тъй като там се струпват безобразни опашки“, обясни Симеонов пред БТВ.

На въпрос дали министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да си подаде оставката, каквото е искането на протестиращите в защита на Пирин, Валери Симеонов обяви:

„Не, естествено. Откъде-накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *