Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Не съм расист, оправда Тръмп израза ”shithole countries”

„Не съм расист“, заяви лаконично президентът на САЩ Доналд Тръмп, попитан за предполагаеми обидни коментари по адрес на имигранти.
По-рано сенатори казаха, че на среща с тях при закрити врата в Белия дом тази седмица Тръмп попитал защо са им на Съединените щати хора от „shithole countries“ като африканските страни и Хаити.

„Не. Не съм расист. Аз съм най-малко расист от всички хора, които някога сте интервюирали“, отговори вчера Тръмп на репортер във Флорида.

Президентът на САЩ отбеляза, че според сенатори той не е произнесъл скандалните думи, които му бяха приписани от техни колеги и които затрудниха превода в медиите.
Повечето френски медии, включително АФП, се спряха на „лайняни страни“ („pays de merde“), което е близко до буквалното значение.

По-рано вчера членът на горната камара на Конгреса Дейвид Пардю, републиканец от Джорджия, увери, че Тръмп не е използвал вулгарен израз по адрес на имигрантите от Африка и Хаити. Друг сенатор републиканец, Том Котън от Арканзас, също каза, че не е чул президентът да произнася фразата, превеждана и като „мизерни дупки“.

В четвъртък двама техни колеги, демократът Дик Дърбин и републиканецът Линдзи Греъм, заявиха, че Тръмп е използвал обидния израз на среща в Овалния кабинет на Белия дом, посветена на намирането на решение на въпроса с 800-те хиляди имигранти, дошли нелегално в САЩ като деца.

Президентът на САЩ каза, че е „готов, желаещ и способен“ да постигне споразумение за защита на тези хора, цитираха го световните агенции.

Миналата седмица Тръмп нарече съдебната система в Съединените щати „несправедлива“, след като федерален съдия осуети намерението му да прекрати програма, отлагаща депортирането на имигранти, вкарани нелегално в страната като деца от своите родители.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *