Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Турската армия навлезе в Сирия

Днес в 11.05 часа турската армия турската армия навлезе в Сирия от района на Гюлбаба в провинция Килис и с това стартира сухопътната операция на сирийска територия, предаде информационната агенция „Догу хабер ажансъ“ (ДХА).

Новината оповести лично премиерът Бинали Йълдъръм по време на среща с журналисти в Истанбул. Той уточни, че „това решение не е било взето лесно“.

Танковете на въоръжените сили на Турция подкрепят настъплението към формированията на опозиционната „Сирийска свободна армия“ в района на Африн. Според официално заявление на турската армия въоръжените сили на страната до момента са поразили 153 цели на кюрдските въоръжени части по време на операция „Маслинова клонка“. Целите са укрития, заслони и складове за муниции, използвани от кюрдските въоръжени части. Турската армия съобщава, че артилерийският обстрел продължава.

В пограничната провинция Килис са обявени специални зони за сигурност. Техният общ брой е 20, а фиксираният срок – 15 дни: от 24.00 ч. на 20 януари до 17.00 ч. на 3 февруари. През този период в тези зони е забранено влизането на цивилни лица, извън постоянно живеещото там местно население.

В събота, 20 януари, генералният щаб на турската армия обяви началото на операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските сили в района на Африн, обитаван от близо 1,5 млн. сирийски кюрди. Анкара смята „Отрядите за народна самоотбрана“ са сирийско разклонение на ПКК, призната в Турция за терористична организация.

Още преди началото на сухопътната операция Турция нанесе въздушни удари срещу сирийските кюрди. В отговор пък тази нощ от сирийска територия бяха изстреляни четири ракети към Килис.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *