18.07.2024

В Холандия ще ”събличат” младежи в подозрително скъпи дрехи

Полицията в Холандия заплаши да „съблича“ младежи, облечени с твърде скъпи за тях дрехи.
Полицията в холандския град Ротердам стартира нова пилотна програма, която ще позволи на служителите да конфискуват скъпи дрехи и бижута от млади хора, ако те изглеждат твърде бедни, за да ги притежават, съобщава британският вестник The Independent, цитиран от „Фокус“.

Представителите на правоохранителните органи поясняват, че действията им ще бъдат насочени предимно към по-млади мъже, облечени в дизайнерски дрехи, които обаче е малко вероятно да могат да си позволят.

Ако лицето не може да изясни как е платило за тях, то облеклото им ще бъде конфискувано.

Идеята на програмата е да се възпрепятства престъпността чрез изпращането на ясен сигнал към онези, които „заработват“ печалбата си по недобросъвестен начин.

Началникът на полицията в Ротердам Франк Паув заяви пред местен вестник: „Това често са младежи, които се смятат за недосегаеми. Ще ги събличаме на улицата“.

Паув подчерта, че и към настоящия момент служителите на реда често имат ситуации, в които конфискуват часовници марка „Ролекс“, но дрехи – рядко.

„Някои млади хора вече ходят с якета от 1800 евро. Те нямат никакъв доход, така че въпросът е как са ги получили“, подчертава Паув.

Съгласно думите му, има младежи, които нямат доходи, вече са в дълг, но въпреки това носят скъпи дрехи.

Това „подкопава върховенството на закона“ и изпраща „напълно погрешен сигнал към гражданите“, обяснява Паув.

От редакцията отбелязват, че програмата е сходна с инициатива, която полицията в Холандия проведе по-рано, а именно – проверка на луксозни автомобили заради предполагаемо незаконно придобиване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *